Norge 2037

Norge 2037

Hvor er Norge i år 2037? Hvor er du? Hva gjør vi i samfunnet om 20 små år, med en utvikling som ruser gassen i bånn? Anders Høglund og Tom Reffhaug ser i sin podkast (og foredrag) på Norge da, nå og fremover.

Dette var utgangspunktet for at jeg på torsdag tok turen til Drammen sammen med 4 kollegaer. Det var Finansforbundet avd. Buskerud som arrangerte foredrag med disse to flotte karene, og siden jeg jo sitter i styret i avd. Buskerud selv hadde jeg hørt mye positivt på forhånd.

Vi dro nedover straks etter jobb og var i Drammen allerede klokken fem. Det var en halv time før arrangementet skulle starte, så vi gikk oss en tur på Papirbredden. Bruen Ypsilon har blitt et veldig kjent landemerke i Drammen, men på tross av at jeg har kjørt forbi den på begge sider har jeg aldri gått på den. Det fant vi derfor ut at vi måtte gjøre noe med. Midt på broen er det god sikt både oppover og nedover elven, og på tross for frisk vind var det fint å stå der og kikke.

På vei tilbake igjen var det ikke mulig å tenke over alt som har skjedd på Papirbredden siden jeg bodde i Drammen for snart 20 år siden. Den gang var det bare restene etter papirfabrikkene som lå der. De var slitne og ikke spesielt pene. Nå er hele den siden av byen totalt forandret og alt er hipt og moderne der. Skulle ikke tro at det var samme sted i det hele tatt.

Da klokken var 17,30 var vi på plass i kantinen hos Gjensidige, og også denne gangen var det pizza på menyen. Deilig pizza med masse deilig tilbehør. Ikke akkurat lavkalori, men til gjengjeld skikkelig godt. Spiste meg sprekkmett og måtte til slutt innse at jeg ikke hadde sjanse til å få i meg alt. Magen ble rett og slett mett før øynene 😉

Gutta snakket i 1,5 time og i tillegg til at det var et par kloke hoder som hadde satt sammen dette her så var de flinke til å snakke for seg også. Anders Høglund er jo kjent fra flere radiokanaler og andre mediehus. Selv kjenner jeg navnet hans best fra P4, selv om det er noen år siden han var der. Tom Reffhaug er virksomhetsarkitekt (hva nå enn det er) hos Creyon og kjenner den teknologiske utviklingen på kroppen hver dag. Begge gutta har gjort seg opp meninger om hva vi kan vente oss i fremtiden, og det eneste som er sikkert er at vi ikke kan stoppe utviklingen. Vi kan velge å ikke bli med på den, men da vil vi i løpet av få år stå uten jobb. Det beste vi kan gjøre er å bli med på utviklingen, se mulighetene og la oss rive med.

70% av jobbene vi har i dag eksisterte ikke for 30 år siden.
80% av dagens jobber vil neppe finnes om 20 år.

Når det kommer noe nytt, si ja! Det verste som kan skje er at du lærer noe du ikke trenger 😀