En tøff vinter

At denne vinteren har vært ekstra lang kan nok mange være enige om . Snøen kom ganske tidlig og har tydeligvis ikke lyst til å bli borte igjen riktig ennå.

Dette har gjort at mange dyr har hatt en ekstra tøff vinter, og for bare en drøy måned siden tok en gaupe 2 rådyr rett borti veien for oss. Det ble funnet blodspor i veien, og viltnemda tenkte først at det var påkjørsel. Men da de kikket litt inn i skogen ved siden av veien fant de et dødt rådyr som tydelig var tatt av et rovdyr. Så fulgte de dyrespor opp en bratt skråning og opp på et lite platå, og der fant de enda et dødt rådyr. Det var ikke spor etter at rovdyret har slept med seg byttet sitt, så her snakker vi om en fullvoksen gaupe. Den har rett og slett løftet med seg hele dyret uten å lage andre spor enn sine egne. Sprøtt å tenke på, og veldig fasinerende synes jeg. Tenk at vi har slike flotte dyr like i nærheten.

Første tanken kunne selvfølgelig vært å bli redd for gaupa, men i dette tilfellet har den rett og slett beveget seg dit maten er. Jeg har ikke hørt om gaupe så nært innpå huset i løpet av de 20 årene jeg har bodd her, så dette var nok unntaket.

På fredag oppdaget vi ennå et offer for den tøffe vinteren. Da junior skulle gå på skolen på morgenen fikk jeg sms av ham med bilde av at dødt rådyr som han hadde passert på vei til bussen. Dette lå i bekken rett ovenfor huset vårt, og vi må ha kjørt forbi det ganske lenge uten å vite at det lå der. Det har vært begravet i snøen, og først nå som snøen smelter ble det synlig. Det lå der så lite og søtt, og så mest ut som om det sov. Gemalen ringte viltnemda og de hentet dyret samme ettermiddag. De mente at det nok har ligget der en god stund, så det var godt at det ble hentet før det begynte å tine og bli for mange plussgrader. Det hadde ikke vært noe særlig.

I helgen har jeg lagt merke til at det har kommet store flokker med fugler tilbake til oss, og flere blir det. Siden det tross alt er uvant mye snø ute i forhold til årstiden tror jeg det kan bli en utfordring for de å finne seg mat. Fylte derfor opp foringsplassen vår med godsaker til de og håper at de oppdager det. Det er lurt å bidra der vi kan 🙂

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *