Historier fra fortiden

Frøkna mi har i hele dag holdt på med et skoleprosjekt. Det handler om å finne informasjon om opphavet sitt. I programmet fra skolen som hun bruker legger hun inn informasjon om oss foreldre, besteforeldrene og oldeforeldrene sine. Navn, fødselsdato (+ event. når de døde), hvor de er født, hva de arbeidet med, hvem de var gift med, historier om hver enkelt osv. osv. Mye av informasjonen kan jeg gi henne, men mye må hun også hente fra andre i familien.

Nå er hun så heldig å ha mye god informasjon tilgjengelig. Min svigermor har stor interesse i sin side av slekten, og hun vet også mye om sin manns side. Tanten min har dypdykket i mange, mange generasjoner bakover på min fars side. Hun er et oppkomme av opplysninger. Dette gjorde at et lite spørsmål om informasjon vedr min farmor ga oss masse spennende historier i dag.

Nora manglet bilde av den ene oldemoren sin, min farmor, og jeg sendte en sms til tanten min siden det er moren hennes. I tillegg til bildet fikk jeg også mye annen god informasjon. Litt etterpå ringte tanten min meg opp for å sjekke om jeg hadde sett mailen, og i samtalen som fulgte fortalte hun masse som jeg ikke visste fra før av. Nora satt med stive ører ved siden av meg og noterte for harde livet 🙂

Det er rart hvordan man som unge plukker opp litt her og litt der når de voksne snakker sammen. Jeg har opp gjennom årene dannet meg et bilde av personer og hendelser, men i dag fant jeg ut at det var en del som trengte å bli ryddet opp i. Oldefaren min som jeg trodde var Svensk viste seg å være helnorsk, mens faren til farmor derimot var Svensk. Historien om førstnevnte oldefar er en trist en, men til gjengjeld var sønnen hans (min farfar) et gjennomført godt menneske 🙂

Når man sitter og hører på disse historiene om hendelser som skjedde for ca 100 år siden er det så man tenker at det er slike historier som romaner blir bygget opp av. Spennende og fasinerende. Jeg forstår godt at mange forfattere skriver bøker inspirert av slikt, og jeg forstår godt at tanten min bruker så mye av tiden sin på alt dette. Og så synes jeg det er spennende at frøkna mi er så glødende interessert, for da kan kunnskapen bringes videre 🙂

One thought on “Historier fra fortiden

  1. Jeg vil også vite mer! Innser at jeg kan alt for lite om både besteforeldre og oldeforeldre. Hvem de var, hvordan de var, historier og relasjoner. Får ta en slektskveld❤️

Comments are closed.