Man kan ikke vinne hver gang….

Det er viktig å prøve seg på ting man ikke kan. Hvordan skal man ellers klare å utvide horisonten og vise seg selv at man har enda flere egenskaper enn man trodde? Derfor utfordrer jeg gjerne meg selv når jeg har god tid.

Hvorfor bare når jeg har god tid, sier du? Jo, fordi det stedet jeg er mest glad i å utfordre meg selv er på kjøkkenet. Jeg er på ingen måte noen stor kokk, men jeg er i alle fall ikke redd for å prøve på ting jeg ikke har gjort før. Denne helgen brukte jeg en hel masse timer på kjøkkenet, og det var kjempegøy!

På lørdag valgte ungene seg pulled pork i pitabrød med salat, paprika, dressing og BBQ-saus til middag. Den dagen spiser de gjerne før gemalen og meg, for vi foretrekker å vente til litt senere på kvelden.
Da bestemte jeg meg for at det måtte da kunne gå an å lage dette fra bunnen av i stede for å kjøpe ferdig kjøtt slik som jeg pleier. Mens ungene spiste middagen sin satt jeg meg på nett og planla søndagens mat. Og det skulle bli pulled beef med masse godt tilbehør. I følge oppskriften jeg fant skulle ikke kjøttet være så veldig avansert å lage. Det krevde bare kjøtt, krydder og lang tid i stekeovnen. Etter å ha kikket på krydderiene i oppskriften brukte jeg rett og slett litt av taco-krydderet som vi blander selv, for det inneholder stort sett det samme.
Søndag ettermiddag ble kjøttet gnidd godt inn, lagt i ildfast form med folie over og satt i ovnen. Der skulle det få kose seg i 4-5 timer på 120 grader. Fuktigheten som kom fra kjøttet skulle i ettertid blandes med litt tomatpurè og kokes for å redusere fuktigheten. Deretter skulle dette blandes med det “revne kjøttet”. Mmmm…

Etter et par timer gikk jeg løs på tilbehøret. Satte deig til hamburgerbrød (Klikk her for oppskriften) og laget like godt dobbel oppskrift når jeg først holdt på. De kunne få stå og kose seg inntil det var på tide å få de i ovnen. Kjekt å putte noen i fryseren veit du….

Så hadde jeg lyst på ekte amerikans tilbehør, så det måtte bli søtpotetfries og bbq-saus. Siden gemalen er allergisk mot sennep var det ikke noe alternativ å kjøpe ferdig saus, så jeg gikk igjen på nett og fant tilfeldigvis oppskriften fra Adams Matkasse. Denne var både enkel og veldig god (Det med smaken fant jeg ikke ut før i ettertid) så den måtte jeg prøve.

BBQ-sausen innholdet er som følger:
3 dl ketshup
2 cl Jack Daniels (Men det hadde jeg ikke så jeg brukte Famous Grouse)
2 ss brunt sukker
3 ss olje
1 stk hvitløksfedd

Finhakk hvitløken og stek den i ett minutt med olje i en liten kjele. Bland inn resten av ingrediensene og kok til du får en tykk saus. Jeg drysset oppi litt tørkede chiliflak også for å få litt mer fart på sausen 😉

Da sausen var ferdig og hadde fått kjølt seg ned helte jeg den over på en tom ketshupflaske som fikk ny etikett for anledningen, for det ble mye mer enn vi hadde bruk for den dagen.

Søtpotetfries

Her har jeg et mislykket forsøk bak meg fra tidligere, så jeg ønsket å lene meg på de erfarne og søkte også nå lykken på nett. Det var mange som lovet garantert sprø fries, så da var det bare å sette i gang.

Her er de skåret i riktig fasong og ligger i kaldt vann for å kvitte seg med stivelse. Minst 3 timer sto det ett sted, minst 30 min. sto det et annet. Mine rakk ca 1 time.

Alternativ 1 :

Alternativ 2:

Jeg laget en kombinasjon og ploppet oppi både spisskummen, paprikapulver, oregano, timian, chilipulver, salt og pepper sammen med maisennamelet.
Så ble potetene tørket, blandet med alt det tørre, og til slutt 2 ss olje i posen som liksom klebet seg på utsiden av alle godsakene. Dette måtte jo bli bra!

For å helgardere meg laget jeg også litt råstekte timianpoteter, bare sånn i tilfelle…..

Og resultatet? Jo det ble så her:

1. Den “pullede beefen” lot seg slettes ikke pulle, så den ble skåret i tynne
skiver og blandet med sausen som beskrevet i oppskriften.

2. De sprø søtpotetfries`ene ble slettes ikke sprø. De var myke, greie på smak,
men litt for søte.
Jeg mener ikke å sette matskribentene som var inspirasjonen min i et dårlig lys, for de vet helt sikkert hva de skriver om. Det er bare det at jeg klarte å rote det til slik at søtpotetfries`ene ble for bløte.

3. Hamburgerbrødene ble veldig fine og store mens de lå der og hevet, men da
jeg tok av plastfolien som lå over gikk liksom luften ut av brødene og de ble
sørgelig lave. Neste gang blåser jeg i plastfolien og hever de uten. Da blir de
forhåpentligvis like flotte etter at de er stekt som før.

4. BBQ sausen ble faktisk veldig god!

5. Om det estetiske ikke var helt etter planen så var det heldigvis ikke noe å
utsette på smaken. Alle var strålende fornøyd med den 🙂

Hva som ble sluttresultatet, sånn etter at maten var spist og alle var fornøyde og mette?…..

……. Jo det er det resultatet som det gjerne blir når man har tilbrakt så mange timer på kjøkkenet. Man synes at man er veldig flink til å rydde unna og vaske under veis, men allikevel ser kjøkkenet bombet ut etterpå. Og, siden vi endte opp med å spise alt for sent, og var ferdig enda senere, så ble vi alle sittende i sofaen og se ferdig filmen vi begynte på ved måltidets start. Plutselig er det sengetid, ungene går på badet og a mor blir atter en gang stående på kjøkkenet med ryddingen.

At man ikke lærer…. Heldigvis var det mye som kunne dyttes inn i oppvaskmaskinen 😉

 

 

 

One thought on “Man kan ikke vinne hver gang….

  1. Du skal ihvertfall ikke beskyldes for ikke å ha pågangsmot og vilje til å prøve. Syntes du er tøff jeg.?
    At noe ikke lykkes helt må en regne med, men veldig gøy når mye av det lykkes. ??
    Skjønner ikke helt hvor du får alt (gødset) fra, men ære være deg for at du har nyskjærrigheten til å prøve. Du er topp Hege. ??

Comments are closed.