Eltefritt havrebrød

Nå har jeg bakt valnøttbrød i 3 mnd og det begynner å bli veldig på tide med en variasjon. Ble tipset om en bekjent som bakte havrebrød og det måtte jo jeg også prøve. Brødet han baker er fra ferdige melblandinger som man kan kjøpe på butikken, men jeg hadde lyst til å bake det selv fra bunnen av. Og så er jeg jo blitt glad i løsningen med eltefrie brød, så derfor fant jeg oppskrift på eltefritt havrebrød hos www.matpaabordet.no .

Du trenger:

  • 300 g mel
  • 50 g sammalt rug
  • 50 g sammalt hvete
  • 150 g havregryn
  • 4.5 dl vann
  • 1/4 ts gjær
  • 1 1/2 ts salt
  • 1 ss maltekstrakt


Alt det tørre blandes og deretter røres maltekstrakten ut i vannet før dette blandes med resten. Rør deigen lett sammen med en sleiv eller slikkepott.

Dekk til bollen og sett til heving i 12-18 timer.

Så gjør du klar et bakepapir eller skjærebrett dekket med mel og heller deigen ut av bollen og opp på dette. Brett deigen nedenfra og opp 4-5 ganger, dryss på mel og snu den rundt slik at den ser ut som en stor bolle.
Jeg pleier å drysse litt mel i bakebollen slik at det setter seg i deigrestene og skaper en tørr overflate før jeg snur den rundt og bruker den som et lokk over brøddeigen.

Nå skal brødet få heve i 2 timer til, men etter halvannen time starter jeg stekeovnen på 250 grader og putter brødformen og lokket inn i ovnen.
Hvis du ønsker et rundt brød bruker du f.eks. ei jerngryte, men siden vi bruker brødet til hverdags bruker jeg ei ordinær brødform med ei stålplate til lokk.

En annen ting jeg har begynt med er å ta bakebollen vekk fra brødet samtidig som jeg starter ovnen. Deigen er på dette tidspunktet veldig luftig og klissete, så jeg bruker slikkepotten til å forsiktig gi deigen en fasong som lettere kan flyttes over i brødformen når ovnen er ferdig oppvarmet. På denne måten hviler/hever brødet den siste halvtimen, bare dekket av litt tørkepapir eller et håndkle.

Så gjenstår det bare å flytte deigen over i formen og steke det.

Første halvtimen steker det med “lokk” på 250 grader, og deretter fjernes lokket og brødet stekes i 15 min til på 220 grader.

La brødet avkjøles opp-ned på rist.

Ferdig brød med deilig sprø skorpe!

 

2 thoughts on “Eltefritt havrebrød

  1. Så hyggelig å lese at du kommer til mat på bordet for oppskrifter på eltefritt brød 🙂
    Ser kjempegodt ut!!

Comments are closed.