Nok et uskyldig offer

Hver dag ser vi på nyhetene og hører om tragiske hendelser rundt om i verden. Vi ser bildene og synes det er fælt, men siden vi ikke kjenner noen av disse menneskene stopper det gjerne der. Sånn er det for veldig mange.

Da vi var på ferie i Thailand nå i år fikk vi brått et ansikt på et av disse anonyme ofrene. Denne flotte damen her, som vi ble så glade i under fjorårets ferie.

Litt fakta:
11. august 2016 gikk det av 2 bomber i Hua Hin. Disse var plassert i den mest populære bargaten og 1 kvinnelig gateselger ble drept. I tillegg ble 21 personer skadet.
Dagen etter, 12. august gikk det av 2 nye bomber. 1 kvinne ble drept og 3 personer såret. Disse bombene gikk av ved det kjente klokketårnet i sentrum av byen.

I begge hendelsene var bombene plassert i blomsterpotter og en teori er at det var det separatistbevegelsen i det sørlige Thailand som sto bak bombene.
En annen teori er at det kan være folk som var misfornøyde med militærjuntaen og en avstemning som hadde vært søndagen før. Uansett hvem de ansvarlige var så var utfallet fryktelig trist.

Så lurer du forhåpentligvis på hvem hun var, den flotte thai-damen på bildet, og det skal jeg fortelle nå.

Som privilegert turist og “farang” (uttales “falang”) lever man et veldig godt liv i Thailand, og vår økonomi tillater oss å bruke penger på tjenester som vi ikke tar oss råd til her hjemme i Norge. Det er i alle fall tilfelle for oss. Vi spiser mye ute på restaurant på kvelden, og vi tar mye deilig massasje. Tilfeldighetene ville ha det til at vi i fjor oppdaget Royal Silk massage som ligger i “Hilton-gata” i sentrum. Det er et seriøst etablissement og vi fikk raskt hver våre favoritt-massøser.
https://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/0c/cd/45/9d/royal-silk-entrance.jpg

Da vi kom nedover i år tok vi allerede andre kvelden en tur til Royal Silk. Vi ønsket oss massasje av “damene våre” og ble litt lange i ansiktet da vi ikke så noen av de vi kjente fra i fjor. Dermed ble det fotmassasje med nye massører, men da vi var ferdige så vi et kjent ansikt. Gemalen fant derfor frem et bilde fra året før og spurte henne om disse 2 damene jobbet der fortsatt. Strakt hun så bildet forsto vi at noe var galt, og vi fikk det bekreftet da hun fortalte at hun som hadde pleid å massere meg var død.
Død? Vi så nok ut som store spørsmålstegn, og hun fortalte videre at hun var drept av en av bombene som rammet Hua Hin i august 2016.

Det var et stort sjokk og vi var fortsatt helt satt ut da vi dro tilbake til huset vårt. Denne flotte, kontaktsøkende, åpne, utrolig dyktige massøren og sprudlende damen var borte. Drept……….

Vi gikk selvfølgelig på nett for å forsøke å finne ut mer, og siden det første offeret var en gateselger må massøsen vår ha vært offer nr to. Hun ble drept da hun var på vei til jobb på morgenen. Så uskyldig som det er mulig å være.

Dette bildet er fra bombe nr 1, men scenen kunne like gjerne vært fra hvilke som helst av de andre bombene som rammet Thailand 11. og 12 august 2016.

Slikt skjer over hele verden hver dag, men vi er så privilegerte at dette vanligvis ikke er en del av livet vårt. Vi lever så skjermet her oppe i nord. Snakk om å ha trukket vinnerloddet.

Som turister i Thailand er vi også veldig privilegerte. Jeg har tidvis veldig dårlig samvittighet for min egen velstand når jeg ser hvordan thaiene lever på sine lave lønninger, samtidig som de er så fantastiske mot oss. Jeg tror de har et noe annet syn på livet enn det vi har. De har litt andre prioriteringer og selv om de selvfølgelig ønsker seg en lettere hverdag så virker de samtidig veldig fornøyde.
Mitt bidrag som turist er at jeg legger igjen penger, og jeg er ikke lenger så ivrig på å prute når jeg handler på markedene. Jeg tenker at jeg har råd til å bli “lurt” for noen baht, og at de trenger disse pengene mye mer enn meg.

Vi fikk virkelig litt å tenke på denne ferien, og hver gang noen blir drept et eller annet sted i verden sitter det alltid noen igjen som var glad i de, og som savner de. “Min” massøse var et flott menneske vi ble kjent med og som vi savner, men andre kjente henne selvfølgelig mye bedre og savner henne enda mer. Men uansett synes jeg det er viktig å tenke litt på disse navnløse ofrene som vi ser på nyhetene hver dag. Gi de litt av vår tid.

Hvil i fred.

 

One thought on “Nok et uskyldig offer

  1. Så ufattelig trist. Skjønner at dere ble lei dere og sjokkerte. Tenk å bli frarøvet livet på en sånn måte, så meningsløst
    Håper dere fant nye massører som dere ble fornøyde med der.

Comments are closed.