Lite kjent

De finnes mange registrerte allergener, men noen er mindre kjent enn andre. En av disse er sennepsallergi.
https://www.veganermat.no/images/detailed/1/sennepsfr%C3%B8.jpg

Selv hadde jeg aldri hørt om sennepsallergi før vi skulle forsøke å finne ut hva det var som utløste en del reaksjoner hos mannen min. Han hadde perioder med bl.a. veldig uro og hjerteklapp og vi begynte etter hvert å mistenke at det kunne være snakk om en allergi. Spørsmålet var bare hva slags allergi det kunne være.

Først trodde han at det kunne være glutenintoleranse, så han kuttet ut brød annet med gluten i, men det var ikke merkbar forskjell. Reaksjonene kom og gikk og vi så ingen logisk forklaring. Dermed begynte han å spise brød igjen og begrenset i stede hva han hadde på brødskivene. Sakte menn sikkert fant han ut en del pålegg som var trygge, og det gikk mye i brødmat med ost. Så en dag fikk han reaksjon selv om han hadde vært utrolig forsiktig, og da måtte vi i gang med å finlese innholdsfortegnelser, for den eneste variasjonen i maten som vi kunne se var at han hadde hatt på remulade i stede for majones under osten.

Da var det vi fant svaret, for den eneste forskjellen (i innholdsfortegnelsen) på majones og remulade var sennep. Kunne det virkelig være sennepen som var allergenet? Vi hadde ikke tidligere hørt om at det var et allergen, men nå begynte vi å tråle nettet for å finne ut av det.
Sennep er første gang registrert som allergen i 1980 og i følge en medisinsk artikkel jeg har lest kom de fleste rapportene da fra Frankrike. Det er noen få forskergrupper står bak de fleste artiklene om temaet.

Reaksjonene er ofte sterke, og de oppdages ofte hos barn iflg. dette medisinsk tidsskriftet jeg leste. Det er også veldig vanlig med kryssreaksjoner med andre matvarer. Det har ikke noe å si om det er sennepsfrø, -pulver eller slik sennep som vi bruker på pølsene. Uansett form og mengde er resultatet det samme.
Allergenene i sennep blir ikke svekket av varmebehandling, og det hjelper derfor ikke at maten kokes eller stekes. Reaksjonene kommer uansett, og det kreves svært små mengder for å forårsake reaksjoner.

Symptomene ved reaksjon på sennep går over hele skalaen fra anafylaktisk sjokk til opphovning av tunge og lepper, nummenhet i munnen, ansiktsødem, problemer med å puste og svelge, astmasymptom, betennelse i øyne og nese, kvalme, oppkast og utslett på huden. Noen har  rapportert om symptom som ved pollen-matallergi-syndromet og da kan det hjelpe med ordinære allergimedisiner. Ved de alvorlige allergiske reaksjonene kan det være nødvendig med adrenalinsprøyte for å lindre symptomene.

Gemalen min opplever nummenhet i munnen, uro i kroppen, hjerteklapp, vondt i magen, og siden løs mage. Det går veldig kort tid fra han har fått i seg sennep til reaksjonene begynner, og det går 2-3 dager før effekten er ute av kroppen. Det er svært ubehagelig for han, og vi som omgås han merker også at han får et annet reaksjonsmønster enn han har til vanlig. Kroppen hans er jo i alarmberedskap, og det kan gi litt forskjellige utslag som uro og “kort lunte”. I tillegg ser vi jo at han plages veldig, så det er i alles interesse at han unngår sennep.

Sennep hører til krossblomfamilien i likhet med grønnsaker som hodekål, blomkål, kinakål, rosenkål, brokkoli, nepe, kålrot og reddik og fôrvekster som raps. Det er en viss kryssreaksjon mellom sennep og raps, så hvis det blir mer vanlig å bruke raps i matproduksjon kan det by på enda fler problemer for de med sennepsallergi.

Man antar at reaksjoner på sennes par eksistert i veldig mange år, på tross av at det var først i 1980 at det ble registrert som et allergen. I 2003 bestemte matmerkereglene til EU at også sennep skal merkes av i innholdsfortegnelser, men det har tatt mye lenger tid før matprodusentene faktisk gjorde det i Norge. Det er først de siste årene vi har sett at også innhold av sennep har blitt tydelig merket som allergen, men fortsatt opplever vi at det er mange matvarer hvor det står “krydder”, men hvor det tydelig har vært sennep i maten.

http://dynamo.ku.dk/dansk/pressemeddelelser/dansk/sennepsfroe-uden-sennepssmag/rapsmark.jpg?size=496x330
Åker med sennepsplanter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *