Høne til folket

For en stund siden så jeg et innslag på NRK vedr et prosjekt FBI (ForBrukerInspektørene) hadde hatt sammen med Prior. Temaet var at høner som hadde vært i eggproduksjon skulle bli brukt som mat i stede for å bli destruert når de blir slaktet. Det er ikke få høner som blir destruert hvert år, men de satte seg som mål at minst 7.500 av disse skulle ut i butikkene som mat.Bilderesultat for FBI prior redd høna
De de i januar i år gjorde opp status på prosjektet sitt ble konklusjonen at det hadde vært en suksess, og at de ville fortsette å tilby enda større mengder av disse hønene til forbrukerne. Det synes jeg var gode nyheter. Sløsing med mat bør unngås, så derfor er helt klart beste løsning at vi spiser maten, ikke kaster den.

Da jeg så på programmet bestemte jeg meg for at jeg skulle lage hønsefrikasse til middag en gang ungene og jeg skulle ha mat uten gemalen. Han er ikke så begeistret for kylling/høner som mat på grunn av forholdene de lever under. Han ønsker ikke å støtte oppunder den næringen. Det må han jo få lov til å føle, så jeg bestemte meg som sakt for å lage det en gang han ikke var hjemme til middag. Han har en del møter på ettermiddager, så det er ikke noen sjeldenhet at vi lager middag uten han.

I dag passet det fint å lage frikasse, så jeg tok en kjapp kikk på nett for å se hva hva jeg trengte til middag og dro innom butikken på vei hjem. Da jeg kom hjem og skulle begynne på middagen viste det seg at jeg hadde kikket litt vel kjapt på oppskriften, så jeg hadde ikke handlet med meg alt jeg burde, men skitt au. Mat skulle det nå bli uansett.

Oppskriften ser så her ut:IMG_0643

Jeg hadde ikke sellerirot eller blomkål, men det fikk ikke hjelpe.

IMG_7369

Nøye lesning av fremgangsmåten mens alle ingrediensene kommer seg opp i gryta.IMG_7370

Så putret det og kokte passe lenge mens jeg laget frikassesausen.IMG_7372

Med alt godt blandet i gryta var vi klare til å sette oss til bords. Ungene hadde aldri smakt hønsefrikasse før, og selv tror jeg ikke at jeg har spist det siden jeg bodde hjemme hos foreldrene mine. Jeg var glad i det den gang, så jeg følte meg rimelig trygg på at det skulle smake godt nå også.IMG_7373

Maten falt virkelig i smak hos ungene også, så dette er helt klart noe vi kommer til å lage igjen en annen gang 🙂 IMG_7374