Verdens beste valnøttbrød

I desember hadde jeg et innlegg med et eltefritt valnøttbrød fra Trines matblogg. Dette brødet ble introdusert for meg av min svigerinne for ca 1 år siden og jeg falt for det fra første smakebit. I det opprinnelige innlegget mitt hadde jeg en link til oppskriften, men det kan se ut til at det har skjedd endringer på siden til Trines matblogg, for linken virker ikke lenger. Tenkte derfor at jeg skulle lage et nytt innlegg nå og gi dere oppskriften.

Dette brødet er utrolig enkelt å lage, og det eneste utstyret man i grunn er avhengig av å ha er ei støpejernsgryte med lokk som tåler 250 grader. Det hadde ikke jeg, så jeg kjøpte meg det ved juletider.img_6547 Min gryte er fra Jernia, rommer 3,6 ltr og kostet 499,- Den er perfekt til formålet 🙂

Oppskriften på brødet er som følger:

400 gram siktet hvetemel
75 gram siktet rugmel
1/4 ts tørrgjær
ca 1,5 ts havsalt
100 gram valnøtter, grovt hakket
1/2 ts honning
4 dl romtemperert vann

Bland det tørre godt sammen i en bakebolle.
Tilsett vannet og honningen og rør deigen raskt sammen med ei sleiv eller lignende. Deigen skal være ganske klissete, men skal ikke flyte utover.
Ha lokk eller plast på bollen og la deigen heve i romtemperatur i 10-20 timer. Gjerne over natten.img_6548

Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og ha veldig generøst med mel på dette. Hell deigen på matpapiret.
Nå skal deigen brettes, og til det bruker du en slikkepott eller lignende.
“Brett” deigen fra utsiden og inn mot midten. Roter bakepapiret 90 grader og gjenta 2-3 ganger. Strø på mer mel hvis deigen klistrer seg til bakepapiret, for det er viktig at den ikke henger fast når den begynner å heve igjen.
Legg deigen med “brettesiden” ned og legg bollen over deigen.
La den stå i 2 timer til.

En halvtime før brødet skal stekes setter du på ovnen på 250 grader og setter inn kjelen med lokket på. Den skal stå på nederste rille i ovnen.

Når deigen er etterhevet ferdig “vipper”/sklir du den forsiktig ned i den varme gryta. Rist eventuelt forsiktig på gryta for å justere brødet så det ligger fint i bunnen. Sett på lokket og sett gryten inn i ovnen.

Stek så brødet i 30 minutter, ta så av lokket og stek det i 5-15 minutter til.
Når du ser at det har fått en gylden skorpe tar du det ut av ovnen.img_6549
Hvis brødet gir deg en hul lyd når du dunker på det i bunnen er det ferdig. Avkjøl det på rist.

Selv pleier jeg å pakke inn brødet i et kjøkkenhåndkle første dagen, og hvis det er noe igjen til neste dag lager jeg en pose av matpapir som brødet oppbevares i. Dette for å beholde den deilige sprø skorpen. img_6550

Dette brødet er fantastisk godt alene, men er også suverent å bruke ved siden av salater, småretter osv. Det passer også ypperlig sammen med gode oster 🙂img_6555

One thought on “Verdens beste valnøttbrød

Comments are closed.