Franske makroner

I går fikk jeg litt sånn bakeabstinenser. Det er lenge siden jeg bakte noe sist og det var liksom på tide at det skjedde noe igjen. Jeg har også fulgt ivrig med på Bakekrigen på TVN de siste ukene, så det var nok også medvirkende.

Tilfeldighetene ville at det sto oppskrift på franske makroner på VG nett i går og dermed var det ikke så mye å lure på. Det måtte bli et nytt forsøk. Jeg har forsøkt dette en gang før, men det ble ikke så vellykket. Det ble mer knekk enn luftige og saftige makroner. Irriterende å ikke ha fått det til, så det var absolutt verdt et nytt forsøk.

Den aktuelle oppskriften denne gangen er fra “Passion for Baking” og er på vaniljemakroner med salt karamell. Det hørtes veldig fristende ut, for å si det mildt 🙂

Oppskriften er som følger:

MAKRONRØRE (35 stk)

  • 160 g eggehvite, romtemperert ( delt på 2,)
  • 200 g sukker
  • 80 ml vann
  • 225 g mandelmel, siktet
  • 225 g melis, siktet
  • Vanilla paste eller frø fra 1 vaniljestang

Salt karamellsaus

  • 275 g sukker
  • ¾ dl vann
  • 1 ½ dl kremfløte
  • 1 ts vaniljeekstrakt
  • ½ ts havsalt

Fremgangsmåte; makroner

  1. Forvarm stekeovnen til 135 ºC.
  2. Ta fram en sprøytepose med rund tipp, og sett til siden en steke brett som enten er dekket med silikonmatte eller bakepapir.
  3. I en stor bolle bland sammen mandel mel og melis ,fjern eventuelle store klumper. Bland så inn 80 g eggehvite og rør med en slikkepott til du får  en jevn og fin blanding uten spor av mandel mel. Til slutt blander du inn frøene fra vaniljestangen.
  4. Hell resterende eggehvitene, 80 gram i en ren kjøkkenmaskinbolle med ballongvisp, og sett det til siden så lenge.
  5. Ta frem en liten kjele og tilsett sukker og vann Rør sakte med en tre sleiv til sukkeret er helt oppløst på middels varme, fjern tre sleiv og la koke til sukkerlaken måler 113 ºC viktig at du bruker et mattermometer.
  6. Når sukkerlaken har nådd en temperatur på 113 ºC, begynner du å vispe eggehvitene i mikseren som du gjorde klar til å begynne med. Visp på høyeste hastighet
  7. Når sukkerlaken er på 115 ºC, helles den i en tynn stråle nedover langs innsiden av miksebollen slik at den ikke kommer borti vispene
  8. Visp det hele i 7–8 minutter, eller til miksebollen ikke lenger føles varm
  9. rør inn 1/4 del av den ferdige marengsen sammen med mandelblandingen med en slikkepott. Tilsett så resten av marengsen litt og litt og vend den inn til du har en røre som er tykk, men flyter enda litt utover. Det er viktig at du ikke rører for mye slik at røren blir for tynn, bruk helst en slikkepott og vend alt forsiktig sammen. Makronrøren skal være tynn nok til at den kan sprøytes ut, men unngå at den blir for rennende.
  10. Ha røren over i en sprøytepose og sprøyt ut små sirkler på bakepapiret eller på en makronmatte av silikon.
  11. Sett brettet inn i den forvarmede stekeovnen med en gang, (Disse makronene skal heller ikke tørke som du kanskje er vant til.) jeg bruker varmluft.
  12. Stek makronene i ca. 15–17 minutter, men etter 12 minutter må de sjekkes hyppig. For å se om de er ferdige kan du ta på toppen av en makron og prøve å «vrikke» litt på den. Makronene er ferdige hvis toppen er tørr og fast, og de skal ikke bli brune eller endre farge under steking. Skulle det se ut til at de begynner å bli brune, må du kanskje justere varmen i ovnen din.

Avkjøl makronene helt for du fyller disse med salt karamell

Fremgangsmåte, salt karamell

  1. Ha sukker og vann i en liten, tykkbunnet kjele. Sett kjelen på platen på middels varme og rør til sukkeret er oppløst.
  2. Slutt å røre og skru varmen opp til det høyeste, la det så koke til sukkerlaken har fått en nokså mørk karamell farge.
  3. Ta kjelen av varmen og tilsett fløte, vaniljeekstrakt og salt. Rør til alt er godt blandet
  4. og avkjøl helt. Hvis du ikke skal bruke sausen med en gang, kan den helles over i et rent glass med lokk.
    Karamellsausen holder seg bra en uke i romtemperatur eller opptil tre måneder i kjøleskap.

 

Jeg valgte å male mandlene selv og siktet de etterpå for å få ut større mandelbiter. Her er jeg i gang med å blande mandelmelet og melisen med eggehviten, men ikke gjør som meg og forsøk å blande med slikkepotten. Det fungerte dårlig synes jeg, så jeg satte isteden eltekrokene på håndmikseren og det fungerte veldig bra. Har på bakgrunn av eget valg ikke kjøkkenmaskin, så derfor bruker jeg håndmikseren i stede.IMG_6739

Jeg var spent på hvordan det ville bli å blande sukkervannet med de stivpiskede eggehvitene, men det gikk kjempegreit 🙂IMG_6741

I mangel av fancy makronmatte brukte jeg ordinært bakepapir, og det fungerte veldig greit. Eneste ulempen var at jeg fikk variasjon på størrelsen på hvert av brettene, men det er jo ikke noe krise. Røren farget jeg sort.

Da jeg i ettertid så på videoen til Manuela så jeg tipset med å slippe brettet i benken for å få bort “toppene” fra makronene, men det var litt for sent til å unngå de selv 😉 IMG_6742IMG_6743

Synes de ble ganske fine jeg, bortsett fra “toppene”, men skit au….IMG_6744

Et annet tips jeg har er å lage fyllet først. I alle fall hvis du skal lage denne typen som er med sukkerbase. Den bruker lang tid på å kjøle seg ned og tykne.
I tillegg til varianten med salt karamell laget jeg en lakrisversjon også. Byttet ut halvparten av fløten med en real ladning fra ei flaske med salt lakrissaus til is.IMG_6745

Da alt var avkjølt gjensto det bare å fylle makronene. Fyllet var nok ikke helt avkjølt ennå så det fløt litt utover. Men det smakte knallgodt. Og makronbunnene ble akkurat så luftige og saftige som de skal være.

IMG_6751

Bon apetitt!

IMG_6752