Verdens beste valnøttbrød

For et års tid siden fikk jeg smake et fantastisk godt brød da vi var på besøk i Risør. Svigerinnen min hadde bakt og både T og jeg fikk skikkelig smaken på dette brødet. Da junior ble konfirmert i våres var hun derfor så snill å bake brødet (i tillegg til alt det andre hun gjorde) Det er et eltefritt valnøttbrød fra Trines matblogg. Det skal heve i 10-20 timer og stekes i støpejernsgryte, men siden gryta må ha lokk har jeg ikke prøvd på å bake det selv. Gryta som jeg har arvet etter bestefaren min har nemlig ikke lokk, og jeg mistenker at den er generelt for stor også.

Da vi var i Risør i julen bakte hun igjen dette brødet, og nå var det ingen bønn. Nå måtte jeg se å få kjøpt meg gryte jeg også. Da vi kom hjem på mandag var jeg derfor på nett og kikket, men synes det ble drøyt å betale 1-2 tusen for ei gryte som jeg i grunnen bare har planer om å bruke til brødbaking. Fant derfor ut at enkleste løsning var å ta en tur på den lokale Jerniabutikken og se hva de hadde der.

img_6547Da fant jeg ut at de hadde kampanje på denne gryta til 499,- 3,6 ltr og helt perfekt størrelse. Den er emaljert, men tåler opp til 250 grader og det er også helt perfekt. Fin er den også synes jeg 🙂

img_6548Satte en brøddeig på tirsdag ettermiddag og tenkte å servere ferskt brød til frokost neste morgen. Hadde jo besøk av foreldrene mine og regnet med at de også ville like brødet. Men så var det denne lille detaljen med å lese oppskriften ordentlig da. Jeg hadde nemlig oversett den lille detaljen med at brødet skal «brettes sammen» og deretter heve i 2 timer til før steking. Dermed røk frokostbrødet. Det ble i stedet til lunsjbrød, men smaken var fortsatt like himmelsk. Fikk dessverre ikke servert det til foreldrene mine, for de hadde dratt videre i mellomtiden. Men det kommer nye muligheter.img_6549img_6550

Vil på det varmeste anbefale dere å bake dette brødet. Det kan spises enkelt med smør, eller med godt pålegg på. Det smaker like godt uansett.
Ser at veldig mye av det jeg liker å lage kommer fra Trines Matblogg. Hun er rå på mat og gode oppskrifter 🙂
img_6555