Surrehuet og overrraskelsen

Når man kjører en eldre BMW slik som jeg gjør så er det en kjent sak at de har personlighet. Det gjelder ganske sikkert mange gamle… unnskyld… eldre biler 😉 En av særtrekkene til min bil er at den drikker olje. Masse olje! Dermed trenger påfyll på 0,5 til  1 ltr hver mnd og jeg har alltid en 4 ltr oljekanne i bilen slik at jeg lett kan etterfylle når det trengs.IMG_5382

Da vi dro på ferie kjørte vi min bil til Gardermoen og siden det var på tide med påfyll ble kannen min tømt. Da vi kom tilbake gikk det litt tid før jeg husket på at det var behov for ei ny kanne, men fredag for snart 2 uker siden dro jeg innom det lokale verkstedet og handlet. Jeg ville gjerne peile oljen før jeg etterfylte så jeg drøyde dette til neste dag. Da skulle jeg på handletur med begge ungene og skyndte meg å peile olje og etterfylle 1 ltr før vi dro.

Som alltid når jeg har fylt olje føyker det ekstra av eksosen i starten så det stusset jeg ikke på. Det er ikke noe spesielt morsomt, men det er bare slik bilen min er. Søndagen sto bilen, men mandag og tirsdag kjørte jeg på jobb som vanlig. Mandag stusset jeg på at bilen var litt rar da jeg kjørte hjemover, men siden ingen av gutta mine (som holdt på ute) stusset da jeg parkerte hjemme i gårdsplassen så slo jeg det fra meg. Jeg har i utgangspunktet veldig lett for å lytte og tro at det er noe galt med bilen min stadig vekk, så jeg konkluderte med at det sikkert bare var meg som overfilosoferte.

Men på tirsdag ble følelsen av at det var noe galt enda sterkere. Det føltes som om bilen ristet unaturlig mye da jeg kjørte på jobb, og da jeg dro hjem på ettermiddagen var det enda værre. Jeg var innom butikken også og følte at alle på parkeringsplassen så på meg. Denne gangen vet jeg at det ikke var bare innbillning, for mannen i bilen ved siden av meg kikket virkelig litt rart på meg både da jeg kom og da jeg dro. Jeg var rett og slett usikker på om det var trygt å kjøre hjem, men jeg kom meg da frem. Her var det på tide å finne ut hva som var feil, men jeg ville la bilen stå litt før jeg peilet oljen igjen. Innså jo at jeg måtte be T om hjelp også for dette var ikke noe jeg kunne ordne på egenhånd.

Da jeg litt senere åpnet panseret mitt fikk jeg skikkelig hakeslipp. Årsaken til problemene var åpenlys, for det var ikke noe lokk på oljepåfyllingen min! Jeg hadde altså prestert å fylle olje 3 dager tideligere og glemt å skru på lokket etterpå……. Att det går an 🙁
Jeg håpet inderlig at jeg skulle klare å finne lokket, men turte ikke tro at jeg skulle være så heldig. Det kunne jo være hvor som helst etter så lang tid. Med en god lommelykt og hamrende hjerte begynte jeg å speide rundt i motorrommet. Det så mørkt ut en god stund, men så så jeg det! Det hadde selvfølgelig falt ned fra motoren, men det hadde stoppet opp på dekkplatene som er under bilen! Det var så vidt jeg kunne skimte det der nede, men at det lå der var det ikke lenger noe tvil om. Jeg gikk i garasjen og fant en stang som jeg brukte til å vippe lokket ut fra hvilestedet sitt og ned på bakken. Deretter var det bare å skyve det til meg og konstatere at det så like helt ut. Snakk om å være heldig! Det var nok noen som passet å meg og synes at jeg hadde fått lærepenge stor nok 🙂IMG_5381

Med lokket på plass og litt mer olje på motoren tok jeg meg en kjøretur for å sjekke status, men lite var forandret. Her var det mere galt enn bare manglende oljelokk så det var bare å bite i det sure eplet og innrømme for T hva jeg hadde prestert. Siden han og M var på skytetrening frem til over ni på kvelden kunne jeg bare glemme å kjøre bilen min på jobb neste dag. Da er det kjekt å ha en reservebil, så det ble Toyota til jobben.

T bare ristet på hodet av meg da jeg fortalte om bragden min. Han forsto hvor urolig jeg var og at jeg var redd for at jeg hadde ødelagt noe, men kunne trøste meg med at det rett og slett var en (eller flere) plugger som var kaputt. Trolig på grunn av oljesøl i motoren etter 3 dagers kjøring med åpen oljesprut. Ingen ting var ødelagt, men jeg trengte nye plugger og en god rengjøring av motoren. Jeg ble kjempelettet og kjørte gladelig Toyota noen dager til.

Siden det har gått i ett de siste dagene har det ikke blitt tid til å fikse bilen min i helgen. Da jeg kom hjem fra jobben i går var gutta mine opptatt i garasjen med samme jobben som de holdt på med dagen før, så de kom inn til middag men forsvant ut igjen etterpå. Da klokka var halv ni kom M inn til meg og ba meg bli med ut. Han ga meg beskjed om å sette meg i bilen min og ta en kjøretur, og så smilte han veldig lurt og fornøyd 🙂 Jeg gikk ut og så at bilen sto med panseret åpent og motoren i gang og fortalte T hva junior hadde sakt. “Hvis M har sakt hva du skal gjøre så må du bare gjøre det” sa han og smilte lurt han også.

Som sakt så gjort, så jeg lukket panseret og kjørte ut av gårdsplassen og opp på veien. Motoren oppførte seg eksemplarisk (så eksemplarisk som den er i stand til) og gikk like bra som den hadde gjort før jeg rotet det til!
Fy søren så deilig!

Vel tilbake spurte jeg T om de hadde fikset den i sammen, men fikk beskjed om at det var M som hadde gjort jobben 🙂 Jeg gikk rett inn til go`gutten min og takket han. Han var tydelig stolt og fortalte hva han hadde gjort. Både delvis demontering og rengjøring av motor  + bytte av plugger. Han hadde nok hatt gode instrukser av pappaen sin under veis, men tatt i betraktning av at han ikke har stort erfaring med “mekking” fra tidligere så var dette en kjempejobb! Og en supert utført jobb i tillegg. Jeg behøver vel ikke en gang fortelle at han fikk masse skryt, og at det var vel fortjent. Snakk om super overraskelse 😀

IMG_5379