Bunader

Som dere ikke kan ha ungått å få med dere har vi konfirmant i år. Det har vi også om 3 år, og om jeg synes at jeg har nok å henge fingrene i nå så blir det ingen ting i mot den neste.

M har fått seg flott ny dress, og det er konfirmasjonsantrekket hans. N ønsker seg bunad, og da holder det ikke med en liten handletur en lørdag formiddag. Tvert i mot vil dette medføre mange og lange timer med håndarbeid. I alle fall hvis jeg skal brodere og sy den selv.

Den gangen jeg var konfirmant var det ingen som spurte meg hvilke bunad jeg ønsket meg. Jeg bodde i Vestfold og det var en selvfølge at jeg skulle ha Vestfoldbunad. Siden mamma ikke hadde bunad fra før av ble det bunad på henne samtidig. Mamma sydde min og ei veldig god veninne av henne sydde hennes. Det hadde vært veldig koselig hvis frøkna mi valgte lik som meg, men det må være hennes valg.
Denne er enkel og med påsydde bånd i stede for masse broderier på liv og stakk. Det er masse broderier på skjorten, men der går det i hvitt på hvitt. Det er også mulig å ha forkle, og da er det 2 varianter å velge mellom
Hvis frøkna velger denne kommer jeg til å gå på kurs og lage den selv.
Jeg har tyvlånt bildet fra Bunadrosen.nohttp://www.bunadrosen.no/bilder/damebunad/vestfold-bunadrosen-1956-sort-01.jpg
Vestfoldbunad

Bestemor/svigermor er fra Øst-Telemark og dermed er dette også et alternativ.
Her er det masse broderier og alt for langt å reiser for å gå på bunadkurs. Hvis valget faller på denne vil jeg trolig velge å kjøpe den pent brukt, for ny ferdigsydd koster ca 45.000,- uten sølv. Det blir for dyrt, men fy søren så flott den er. Den ene svigerinnen min og 2 nieser har denne.


Øst-Telemark

Min farmor kommer fra Sigdal, og dermed tror jeg at frøkna har mulighet til å velge denne. Her er det masse broderier og jeg gruer meg for tanken på å gå løs på denne jobben hvis frøkna velger denne. Men, her har jeg mulighet til å gå på kurs og sy selv. Usikker på hva det vil koste å kjøpe denne ny ferdigsydd.

Sigdalsbunad
Sigdalsbunad

Min mamma kommer fra Drammen, og dermed er Nedre Buskerud også et alternativ. Litt triste farger. Eller kanskje heller litt mangel på farger.
Her har jeg anledning til å gå på kurs og sy selv.

Nedre Buskerudbunad
Nedre Buskerud

Farfar/Svigerfar kom fra Østfold, og dermed er dette et alternativ. Jeg synes nok at denne er den minst spennende av de fire. Jeg har ikke mulighet til å lage den selv, for det blir alt for langt å reise. Koster ca 30.000,- ny og ferdigsydd.

http://www.bunadrosen.no/bilder/damebunad/ostfold-bunadrosen-rod-01_thumb.jpg
Østfoldbunad

Jeg er glad for at det fortsatt er god tid til å bestemme seg for frøkna mi, men hvis valget faller på Sigdal vil jeg velge å begynne på kurs om et års tid slik at jeg har et par år på meg. Hvis hun velger Vestfold tror jeg det holder å begynne på høsten et snaut år før konfirmasjonen. Mamma gjorde i alle fall det med min og rakk å bli ferdig i tide.
Hvis hun velger Øst-Telemark vil jeg begynne å kikke på nett i god tid før konfirmasjonen. Viktig å finne en i svært god stand til en god pris.
Frøkna er ikke noe lysten på å få en brukt bunad, for hun mener at den må være ny for å være bare hennes. Men så er hun kun 12 år og skal ikke betale den selv, så da er det lett å ha sterke meninger. Jeg har kikket på Finn.no og sett at det er mange flotte til salgs, så jeg har et mer praktisk syn på det hele.

Valgets kval 🙂