Galle-gruff

For 5-6 år siden hadde jeg et kraftig gallestensanfall. Jeg forsto ikke hva det var og viste bare at noe var veldig galt og fryktelig vondt. Det begynte på ettermiddagen og var trykkende og ubehagelig. Jeg gikk og la meg på kvelden som vanlig, men våknet igjen i to-tiden på natta. Det var ikke mulig å finne en god liggestilling og langt mindre sjanse for å klare å sovne igjen. Dermed sto jeg opp og gikk rundt i huset. Vondt. Satte meg ned. Vondt. Uansett hva jeg gjorde var det grusomt vondt.

Til slutt ringte jeg legevakten, men de forsto ikke hva det var og ba meg ta paracet for smertene. Det gjorde jeg, men det hjalp ikke noe. Gikk til slutt og la meg igjen, og lå der som en ball mens jeg forsøkte å finne hvile.

Neste dag var det like vondt. T visste ikke hva han kunne gjøre for meg han heller, så den dagen var igjen et smerteh…… På ettermiddagen/kvelden ville tilfeldighetene det slik at svigermor ringte. Hun er pensjonert sykepleier og da T fortalte hvordan jeg hadde det så hun sammenhengen. Gallestein. Den kvelden var det ikke fullt så vondt lenger, så den natta fikk jeg faktisk en del søvn og neste dag ringte jeg legen. Han var helt enig i svigermor sin tankegang og skrev ut resept på Voltaren. At legevakten ikke hadde forstått hva det var og hadde foreslått paracet fant han ganske utrolig. Saken er nemlig at paracet får gallegangene til å trekke seg sammen, mens voltaren får de til å slappe av og utvide seg. På den måten kan gallegrusen passere og smertene vil slippe.
Siden den dagen har jeg alltid voltaren tilgjengelig. Jeg har det i veska mi, i toalettmappen og i kjøleskapet her hjemme.

Grunnen til at jeg skriver om dette nå er at jeg hadde gallestensanfall igjen på fredag kveld og natt til lørdag. Da jeg skulle legge meg etter julebordet var det ikke mulig å få sove, og som vanlig har jeg litt lang lunte når gallen slår seg vrang. Jeg tror gjerne at jeg bare er sulten, eller har luft som trykker i tarmene, men så er det gjerne gallestein/grus som lager krøll.

Galleblæren er en liten pose som henger under leveren din. Den lagrer fordøyelsesvæske som kalles galle, som hjelper kroppen til å bryte ned maten. Det blir litt på samme måten som når Zalo bryter med fettet når vi vasker opp. Noen ganger blir fordøyelsessaften for tykk, og det utkrystalliseres gallestein. Gallestein kan være så små som sandkorn eller stor som en golfball. Man kan ha én stor, eller hundrevis av små, gallestein/grus i galleblæren.

Når det så har dannet seg steiner og grus i blæra så hender det at grusen forsøker å slå følge med gallen ut i gangene som går fra galleblæra til tarmen. Steinen kan også flytte på seg, men vil da gjerne “bare” blokkere utløpet fra galleblæren, så som regel er det grus som blir med gallen.
Gallestein

Det er det ikke plass til, og dermed får man grusomme smerter. Løsningen  for meg er voltaren som får gallegangene til å slappe av. Det gjør at steinen/grusen enten går tilbake til blæra, eller så klarer den å passere og kommer ut i tarmen og smertene slipper.

I ettertid ser jeg at dette er noe som har skjedd meg i veldig mange år. Sikkert de siste 20-25 årene i alle fall. Men jeg har ikke forstått hva det har vært, og det har gått over av seg selv. Den gangen for 5-6 år siden er det verste anfallet jeg har hatt, og heldigvis førte det til at jeg fant ut hva det var som forårsaket det.
Jeg har vært til undersøkelser og ultralyd og det er konstatert at jeg har flere store stener i galleblæra mi og en god porsjon grus. For ca 3 år siden hadde jeg en periode med mange hyppige anfall og for et par år siden fikk jeg tilbud om å operere. Tidligere medførte en operasjon at legene åpnet blæra og tok ut steinene, men slik er det ikke lenger. Nå fjerner de hele blæra, og det synes jeg er å gå vel drastisk til verks. Jeg har derfor valgt å ikke operere og heller holde det i sjakk med voltaren. Nå er det som regel måneder mellom anfallene og sånn rent bortsett fra at jeg ikke alltid gjenkjenner årsaken med en gang så synes jeg at det er bedre med enn uten galleblære.

Hvis det er noen som har lyst til å lese en bedre forklaring på hva dette går ut på så finnes det langt mere “korrekte” forklaringer på nett. For eksempel her. Galle-krøll er noe dritt, men det finnes langt verre ting som kan skje med en 🙂

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *